Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Artekin ja Teklan yhteistyö kunnioittaa Aino Aaltoa

Artek ja tanskalainen, kodintekstiileistään tunnettu Tekla ovat valmistaneet yhteistyössä malliston, jonka inspiraation lähteenä toimi Aino Aallon ajatus ”kauniista arjesta”.

Tekla ainoaalto artek tekla percalebedding kirsikankukka campaign press 6 LR

Kokoelman myötä Aino Aallon Kirsikankukka-kuosi nähdään jälleen kodintekstiileissä. Rajoitetussa vuodevaatemallistossa aavistuksen suurennettu Kirsikankukka-kuosi on saatavana Teklan mallistosta tutuissa valkoisessa, sinisessä ja vaaleanpunaisessa värisävyssä. Minimalistinen, lähes abstrakti tulkinta kukasta erottautui aikansa koristeellisemmasta ilmaisusta, ja sopii hyvin Teklan selkeään muotokieleen.

Normaalien pussilakanoiden ja tyynyliinojen lisäksi Kirsikankukka-pussilakanat ovat ensimmäistä kertaa saatavana myös lastenkoossa. Idea lasten vuodevaatteisiin syntyi Aino Aallon suunnittelemasta vauvansängystä, ja mallisto muistuttaakin Ainon roolista Artekin lastenkalustevalikoiman aikaansaamisessa.

9110616 Aino Aalto Portrait beach USA 1939
Aino Aalto Kaliforniassa vuonna 1939 © Alvar Aalto -museo

Kirsikankukka-kuosi

Aino Aalto tapasi 1930-luvulla Japanin Suomen suurlähettilään Hikotaro Ichikawan ja hänen vaimonsa Kayokon, joka Ainolle lahjaksi kirsikankukkakuvioisen silkkikankaan. Lahjan inspiroimana Aino Aalto suunnitteli oman Kirsikankukka-kuosinsa kunnianosoituksena japanilaiselle taiteelle ja muotoilulle. Kangas kuului Artekin myytäviin vakiokankaisiin, ja sitä käytettiin sisustuksissa tai verhoilukankaana.

Vuonna 2016 pieni jäljennös nousi uudelleen esille Ainolle omistetussa näyttelyssä Tokiossa, ja alkuperäiset kangasnäytteet löytyivät Alvar Aalto -museosta Jyväskylästä. Kuvio otettiin uudelleen tuotantoon vuonna 2019 Suomen ja Japanin ystävyyden kunniaksi.

Tekla ainoaalto artek tekla percalebedding kirsikankukka campaign press 7 LR
Kuva: Ola Rindal, 2024

Lisää uutisia