Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Metsä-kokoelma korostaa puun epätäydellistä kauneutta ja uutta kestävää estetiikkaa

Artekin ja Formafantasman yhteistyö tähtää puun sallivampaan ja vastuullisempaan käyttöön

Artek forest collection L leg SRGB

Metsä-kokoelma esittelee Artekin ja muotoilustudio Formafantasman kehittämän uuden ”villikoivuksi" kutsutun puulaadun. Klassiset Aalto-huonekalut on valmistettu käyttämällä enemmän puuta ja koivupuun luonnolliset vaihtelut, kuten oksankohdat, hyönteisten jättämät jäljet ja värivaihtelut, sallien.

Kokoelmaan on valittu Artekin suosituimpia tuotteita, kuten jakkara 60, tuolit 66 ja 69 sekä pöytiä ja penkkejä, jotta materiaalivalinnan kautta saatava positiivinen vaikutus olisi mahdollisimman suuri. Metsä-kokoelman lanseeraus on osoitus Artekin sitoutumuksesta tuoda esille ilmastonmuutoksen ja teollistumisen vaikutuksia suomalaisiin metsiin, valmistaa täysin metsästä peräisin olevia kalusteita ja näyttää tietä koko toimialalle, jotta kestävästä materiaalivalinnasta tulisi alan standardi.

Artek forest collection group landscape SRGB
Metsä-kokoelma

Koivua kotimaisista metsistä

Artek on koko historiansa ajan asettanut etusijalle paikallisen, vastuullisesti hankitun suomalaisen koivun käytön. Yhä tänään yli 80 prosenttia Artekin huonekaluista valmistetaan kotimaisesta koivusta, joka kasvatetaan kestävästi hoidetuissa metsissä, kaadetaan ja kuivataan lähellä Turussa sijaitsevaa tehdasta.

Formafantasma ja Artek aloittivat tutkimukseen perustuvan yhteistyönsä vuonna 2020, kun Artek kutsui milanolaisen muotoilustudion tarkastelemaan suomalaisen metsän muuttuvia olosuhteita Artekin toimitusketjun näkökulmasta. Niin ikään vuonna 2020 Formafantasma perusti Cambion, jatkuvan tutkimuksen ja kiertävän näyttelyn, jossa pureudutaan puutuotteiden hankintaan, tuotantoon ja jakeluun. Artek ja Formafantasma käynnistivät yhteisen kiinnostuksen ja yhteisten arvojensa pohjalta sarjan hankkeita, joissa Cambion ideologiaa avataan Artekin toimitusketjun kautta.

Ensimmäinen oli Helsingin Designmuseossa vuonna 2022 järjestetyn Cambio-näyttely, jossa tarkasteltiin suomalaisen metsätalouden roolia. Tätä seurasi jakkara 60 Villi, jossa hyödynnettiin ensi kertaa ”villikoivua” luonnonvärisessä tuotteessa. Metsä-kokoelma on yhteistyön luonnollinen jatkumo. Se esiteltiin ensimmäisen kerran Tukholman huonekalumessuilla vuonna 2024, jolloin Formafantasma oli messujen kunniavieras. Esillä oli valikoima ”villikoivusta” valmistettuja Aalto-huonekaluja. Nyt tuotteet ovat ensimmäistä kertaa myynnissä.

Uusi kestävä estetiikka

Kun nämä kalusteet päätyvät aikanaan julkitiloihin, ravintoloihin ja tiedostavien kuluttajien koteihin, ihmisten odotukset tyystin tasalaatuisesta puusta väistyvät uuden kestävän estetiikan tieltä. Se tarkoittaa, ettei puun luonnollista vaihtelua ainoastaan sallita, vaan siitä tulee vallitseva standardi.

Uusi kestävä estetiikka ei rajoitu vain Artekiin tai suomalaisiin metsiin, eikä se lukeudu ohimeneviin trendeihin. Toiveena ja odotuksena on, että Metsä-kokoelman tuotteet herättävät ihmiset arvostamaan jälleen luonnonmateriaalien epätäydellistä kauneutta. Tulevina vuosina tämä ajattelu johtaa toimialan standardien pysyvään muutokseen ulottuen vastuullisesta metsänhoidosta edelleen muotoilun kaikille osa-alueille.

9177946 Artek Forest Collection In Situ Stool 60 wild birch master

Lisää uutisia