Artek + Muumit
Kun muumit piipahtivat Villa Maireassa
Jälkipolville Tove Janssonin vierailu Villa Maireassa kertoo luontoa rakastaneen Janssonin nauttineen myös olostaan seurassa. Arvostus luontoa ja ystävällisyyttä kohtaan inspiroi Artekin ja Muumien yhteistä kokoelmaa.

Vuonna 1946 Tove Jansson jätti terveisensä ystäviensä Maire ja Harry Gullichsenin vieraskirjaan vierailtuaan heidän kotonaan Noormarkussa. Koti ei toki ollut mikä tahansa koti – Aino ja Alvar Aallon yhtiökumppanilleen suunnittelema Villa Mairea valmistui vuonna 1939. Ainutlaatuisessa tervehdyksessään Villa Mairean vieraskirjassa Jansson kiteyttää tunnelman:

"Vaaleaa puuta. Lasia, valoa ja kukkivia puita. / Ihanassa talossa, jossa jokainen linja on selkeä. / Käsittää, että kodin pitää olla runo / ja vailla teräviä kulmia siellä asuville - / te kaksi olette sopusoinnussa sen kanssa / koristitte sen kuin ystävä koristetaan - / Lämpimän ilon, kirkkaan värin, vapaan sanan löysin täältä / joukosta kukkien, joista Maire kaunein on!"
Toven vierailu Villa Maireassa ajoittui vuosi hänen ensimmäisen Muumi-tarinansa "Muumit ja suuri tuhotulva" julkaisun jälkeen, ja tarkkasilmäinen saattaa huomata Muumipeikon istuvan vieraskirjan maalauksessa Villa Mairean sisäänkäynnin päällä.

Tove Janssonilla oli koko elämänsä ajan tapana piirrellä milloin mihinkin. Nämä spontaanit, kuviksi puetut ajatukset toimivat nyt myös Artek + Muumit -kokoelman inspiraationa. Kokoelma yhdistää kiehtovasti Janssonin luovan ilmaisun Aaltojen muotoiluun.
Luovuus ja luonto kohtaavat
Jakkara 60 Juhlaan ja kaappi 250 Juhlaan Janssonin varhaisista muistikirjoista valituissa kuvituksissa seikkailevat monet tutut Muumi-hahmot. Muumien satumaisessa maailmassa ja Aaltojen muotoilemissa huonekaluissa on paljonkin yhtäläisyyksiä – tärkeimpinä kunnioitus luontoa kohtaan ja inhimillisyys.


Janssonin vieraskirjaan jättämissä terveisissä korostuu harmonia, jonka hän löysi Aaltojen Villa Maireassa käyttämistä luonnonmateriaaleista. Luonnolla on keskeinen rooli sekä Muumilaaksossa että Aaltojen työssä. Jansson vietti kesänsä pienessä mökissä kallioisella saarella Pellingin saaristossa, usein vain elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa. Muumi-tarinoista välittyy hänen rakkautensa ja kunnioituksensa luontoa kohtaan. Muumilaakso on ihanteellinen versio Suomen maisemista, joissa laakson väki puuhastelee yhdessä sopeutuakseen vaihtuviin vuodenaikoihin.


Jansson arvosti luonnonrauhaa, mutta hänellä oli myös ekstrovertimpi puolensa – saaristoelämän vastapainoksi hän vietti vilkasta sosiaalista elämää Helsingissä. Hänellä oli laaja ystäväpiiri sekä kotimaassa että ulkomailla, ja vanhoissa valokuvissa hänet hänet nähdään usein tanssimassa juhlissa. Tämä elämänilo ruokki Janssonin luovuutta: aina kaikille avoin Muumitalo henkii yhteisöllisyyttä.
Yhtälailla Aallot olivat viihtyivät seurassa ja verkostoituivat aikanaan laajasti. Ihminen oli keskiössä myös heidän työssään: Olipa kyseessä huonekalujen tai rakennusten suunnittelu, he priorisoivat sekä kauneuden että käytännöllisyyden. Samoin kuin Janssonin yhteys luontoon vaikutti hänen tarinoihinsa, Aaltojen suunnittelytyötä ohjasi heidän luonnonmateriaaleja ja ihmisten hyvinvointia korostava suunnittelufilosofiansa. Puusta ja muista luonnonmateriaaleista valmistetut kalusteet ovat koskettaessa lämpimiä ja niiden orgaaninen muotokieli kutsuva.
Kokoelma toivottaa odottamattoman vieraan tervetulleeksi
Artek + Muumit -kokoelma kertoo spontaanista ja avoimesta vieraanvaraisuudesta, josta Jansson ja Aallot nauttivat Villa Maireassa ja sen ulkopuolella. Kokoelman kotimaisesta koivusta valmistetuilla kalusteilla on oma paikkansa juhlissa – jakkara 60 Juhla varmistaa, että pöydän ääreen voidaan aina lisätä istuin myös odottamattomalle vieraalle, kun taas kaappi 250 Juhla kätkee sisälleen niin tarjottavat kuin astiatkin.
Artek + Muumi -kokoelma on nyt saatavana valikoiduissa Muumi-kaupoissa, Artekin jälleenmyyjillä ympäri maailmaa sekä Artekin omassa myymälässä ja verkkokaupassa.