Jakkara 60 Aizome
BUAISOUn sininen kulta
Neljä ystävystä Tokushiman prefektuurista elvyttää Japanin uhanalaista indigo-värjäysperinnettä
Japanilaisessa Tokushiman prefektuurissa toimiva BUAISOU on neljän ystävyksen yhteisen intohimon pohjalta syntynyt ”pellolta vaatekaappiin” -projekti, jonka tavoitteena on puhaltaa uutta henkeä hiipuvaan indigon tuotantomenetelmään, josta seutu ennen tunnettiin. He käyttävät värjäysprosessissa vain perinteisiä menetelmiä aina kasvien viljelystä, väriaineen tuotantoon ja indigotuotteiden valmistukseen.
Uneliaassa mutta viljavassa Tokushiman prefektuurissa neljä ystävystä elvyttää hiipuvaa perinnettä.
Shikokun saaren itäpäässä sijaitseva vuorien ympäröimä ja Yoshino-joen rajaama Tokushima oli aikoinaan Japanin indigontuotannon keskus. Nykyisin viljelijät suosivat vaivattomampia ja tuottoisampia lajeja, kuten porkkanaa, maissia ja riisiä. On ollut helppo unohtaa, että 1800-luvun alussa indigoteollisuus kukoisti ja prefektuurissa toimi yli 1 800 indigotilaa.
BUAISOUn perustivat vuonna 2012 ystävykset, joilla oli yhteinen tavoite: elvyttää perinteinen taito seudulle, joka tunnettiin aikoinaan ”japaninsinisestä” eli erityisen kauniinsävyisestä indigosta.
Indigovärjäys on perinteinen, kasvipohjainen, tuhansia vuosia vanha tekstiilien värjäys- ja painantatekniikka. Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset pitivät indigoa luksustuotteena, ja se oli harvinaista Euroopassa 1500-luvulle saakka, jolloin sitä kutsuttiin ”siniseksi kullaksi”. Japanin ikivanha perinne levisi laajemmalti 1600-luvun alusta 1800-luvun loppuun kestäneellä Edo-kaudella.
BUAISOU haluaa jakaa intohimonsa indigoon ja toivottaa vierailijat tervetulleiksi hehtaarin laajuiselle tilalle tutustumaan tuotantotiloihin ja ”pellolta vaatekaappiin” -projektiin. Ennen vanhaan prosessin kuhunkin vaiheeseen tarvittiin oma asiantuntija, mutta BUAISOUn tiimi haluaa olla mukana kaikissa tuotantovaiheissa kasvien viljelystä värjäysaineen tuotantoon ja indigovärjättyjen tuotteiden, kuten kangaskassien, esiliinojen ja miesten asusteiden valmistukseen. Viimeaikoina tiimi on käynyt esittelemässä menetelmää värjäystyöpajoissa New Yorkissa, Singaporessa ja Lontoossa.
Nykyisin käytetään enimmäkseen synteettisiä väriaineita, mutta BUAISOU noudattaa perinteistä työvoimavaltaista jigoku date -tekniikkaa, joka tarkoittaa kirjaimellisesti suomentaen ”tuotantohelvettiä”. Kasvimateriaali kerätään kuumennuskattilaan ja kostutetaan. Sitä hämmennetään säännöllisesti 120 päivää, minkä jälkeen siihen lisätään seos puulipeää, leseitä ja kuorituhkaa ja käynnistetään fermentoitumisprosessi. Tuloksena on harvinaisen intensiivinen, vivahteikas ja kestävä sinisen sävy.
Lisätietoja BUAISOUsta ja työpajojen varaamisesta on osoitteessa www.buaisou-i.com.