Hoito-ohjeet
Opas Artek-tuotteiden huoltamiseen
Tästä oppaasta löydät tietoa Artek-huonekalujen huoltamisesta. Noudattamalla ohjeitamme kalusteesi pysyvät hyväkuntoisina ja niiden käyttöikä pitenee entisestään.
Useimmat Artek-tuotteet ovat olleet tuotannossa vuosikymmenien ajan. Tuona aikana on käytetty erilaisia pintakäsittelyjä ja valmistusmenetelmiä. Tämä opas keskittyy niihin pintakäsittelyihin ja vakiomateriaaleihin, jotka ovat käytössä nykytuotannossa.
Puun eläminen ja ominaisuudet
Jokainen puusta valmistettu huonekalu on aina yksilöllinen. Esimerkiksi koivun värivaihtelut johtuvat puun kasvupaikasta, kuivausprosessista ja rungon osasta, josta puu tai viilu on leikattu, sekä tuhohyönteisten aiheuttamista jäljistä, joita puussa luonnollisesti esiintyy.
Artekin kalusteisiin pyritään valitsemaan mahdollisimman tasalaatuista ja -sävyistä puuta, mutta sävyvaihtelua on sallittava jonkin verran, muutoin tuotannon ja materiaalin hukka tekisi puuhuonekalujen valmistuksesta ekologisesti kestämätöntä. Koivuun puulajina kuuluu yllättäviäkin syysuunnan muutoksia, joista aiheutuu mm. erilaisia loimukuvioita. Artekissa ajattelemme tämän olevan yhden niistä ominaisuuksista, jotka tekevät koivusta kauniin materiaalin. Kuvioinnit saattavat korostua petsattaessa, sillä puun eri kohdat imevät petsin sävyä eri tavoin syysuunnasta riippuen.
Orgaanisena luonnonmateriaalina koivu, kuten muutkin puulajit reagoivat ilman kosteuteen, joka aiheuttaa puun turpoamista ja kutistumista, ts. puu elää ja muuttaa muotoaan ja mittojaan. Kaikki puiset tuotteet valmistetaan kuivissa, kontrolloiduissa kosteusolosuhteissa, jolla pyritään saavuttamaan mahdollisimman tasalaatuinen ja elämätön rakenne. Raaka-aineiden ja materiaalien valintaan, käsittelyyn ja säilytykseen kiinnitetään tuotannossa erityistä huomiota, mutta tehtailta eteenpäin kulkiessaan kaikki tuotteet altistuvat ympäristön kosteusvaihteluille.
Ilmankosteus vaihtelee Suomen vuodenajoissa rajustikin. Tätä sisäilmassakin tapahtuvaa vaihtelua on mahdotonta kokonaan hallita tai poistaa.
Naarmujen käsittely
Pienten naarmujen käsittelyyn voit käyttää teräväkärkistä, ohutta sivellintä ja vesiohenteista, kirkasta huonekalulakkaa, jonka kiiltoaste on 20–25. Tämä tekee naarmusta vähemmän näkyvän ja palauttaa suojakerroksen. Erityisen patinoituneille pinnoille voit sen sijaan levittää huonekaluvahaa liinalla. Vaha sopii yleensä paremmin patinoituneen puun tummempien ja keltaisimpien sävyjen kanssa. Poista kaikki ylimääräinen vaha liinalla ilmoitetun kuivumisajan jälkeen, jotta pinta ei jää tahmeaksi. Syvät tai värilliset naarmut voidaan käsitellä vain hiomalla ja lakkaamalla uudelleen koko pinta. Tässä tapauksessa suosittelemme kääntymään ammattitaitoisen entisöijän puoleen.
Tahrojen poisto
Mikäli normaali nihkeäpyyhintä ei riitä, kaikille tahroille voi kokeilla ensin laimentamatonta neutraalia pesunestettä. Väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat poistetaan mineraalitärpätillä tai denaturoidulla spriillä, mutta varovasti, koska kaikki pinnat eivät kestä käsittelyä. Aineen sopivuus kannattaa testata näkymättömään kohtaan. Lopuksi pyyhitään kostealla ja kuivataan. Metallin tai kumin kosketuksesta syntyneet tummat juovat saa usein poistettua pyyhekumilla.
Lakattu, maalattu ja petsattu puupinta
Artekin huonekalut on lakattu tai maalattu hyvän ja kestävän pinnan aikaansaamiseksi. Lakatussa pinnassa pienet kulumat eivät juurikaan näy. Lakkausta ennen tai sen yhteydessä puupinta voidaan myös petsata. Petsauksella saadaan puun syyt kauniimmin esille, sopivampi värisävy tai erilaisia tummuusasteita. Lakattujen ja myös kevyesti petsattujen pintojen värisävy muuttuu ajan mittaan UV-säteilyn vaikutuksesta.
Hoito ja suojaus
Säännöllinen nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa vesi-pesuaineliuoksessa kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen pinta on kuivattava. Kaikki pinnoille joutunut kosteus /neste tulee kuivata välittömästi pois. Pidä kemikaalien vaikutusaika mahdollisimman lyhyenä. Vältettävä hankausta, sillä pinnat alkavat helposti kiiltää. Pinnoille asetettavien laitteiden kuminastat on korvattava huopanastoilla tai muulla värjäämättömällä materiaalilla. Terävien esineiden aiheuttamat naarmut erottuvat maalatuilla pinnoilla lakattuja herkemmin.
Varottava
- Hankaavia siivousvälineitä ja -aineita, esim. taikasientä. Pinnan epätasainen mekaaninen rasitus johtaa usein epätasaiseen kiiltoon.
- Vahvasti emäksisiä sekä happamia puhdistusaineita.
- Voimakkaita liuottimia kuten asetonia ja tinneriä.
- Vahojen käyttöä, koska niiden poistaminen tarvittaessa on vaikeaa.
- Kuumia esineitä tai kuumaa vettä.
- Runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta.
- Värjääviä nesteitä, esimerkiksi kahvia tai punaviiniä.
- Värjääviä tekstiilejä, esimerkiksi väriä päästäviä farkkuja, erityisesti vaaleilla maalipinnoilla.
- Voimakkaita ihovoiteita, esim. itseruskettavia tai lääkevoiteita.
- Teräviä tai naarmuttavia esineitä. Naarmujen kautta rasva ja lika voi tunkeutua puuhun.
- Voimakkaita lämpötilan tai ilmankosteuden vaihteluita.
Artek-huonekalujen valmistuksessa käytetään korkeapainelaminaattia (HPL), joka on kulutusta kestävä komposiittimateriaali. Se valmistetaan hartseilla päällystetyistä paperikerroksista, jotka puristetaan korkeassa paineessa yhtenäiseksi levyksi. Alvar Aalto määritteli Artekin käyttämän valkoisen IKI-korkeapainelaminaatin normaalia paksummaksi, sisältämään kaksi tavallista paksumpaa valkoista paperikerrosta, taatakseen syvän valkoisen sävyn.
Hoito ja suojaus
Nihkeäpyyhintä mikrokuituliinalla sopii pintojen päivittäiseen puhtaanapitoon. Laminaattilevyn puhdistukseen voidaan käyttää kaikkia kotitalouksissa tavallisesti käytettyjä, hankausaineettomia yleispuhdistusaineita. Nihkeä- tai kosteapyyhinnän jälkeen pinta pitää kuivata, erityisen huolellisesti laminaatin ja puisen reunalistan saumakohdasta. Lasittamattomat astioiden pohjat kuluttavat pöydän pintaa aiheuttaen epätasaista kiiltoa.
Ikkunanpesuaineilla voi poistaa mahdollisia pintaan puhdistuksessa jääneitä renkaita tai raitoja tai ehkäistä sellaisten syntymistä. Keramiikkapintojen puhdistukseen tarkoitettuja happopitoisia aineita tai kalkkikerrostumien poistamiseen tarkoitettuja aineita, esim. kahvinkeitinten kalkinpoistoainetta, ei tule käyttää, koska ne aiheuttavat laminaattiin pysyviä värimuutoksia. Tällaisten puhdistusaineiden roiskeet on pestävä laminaatin pinnasta välittömästi.
Tahrojen poisto
Mikäli normaali nihkeäpyyhintä ei riitä, tahroille voi kokeilla ensin laimentamatonta neutraalia pesunestettä. Väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat poistetaan sopivaan liuotteeseen (esim. alkoholi, asetoni, mineraalitärpätti) kostutetulla puhtaalla liinalla. Puhdistusaineen käytön jälkeen pinta on huuhdeltava puhtaalla vedellä ja kuivattava pehmeällä liinalla. Huom! Liuottimia käytettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota, että osa laminaatille sopivista liuottimista voi vaurioittaa lakattuja ja maalattuja puisia reunalistoja.
Varottava
- Hankaavia siivousvälineitä, esim. taikasientä. Pinnan epätasainen mekaaninen rasitus johtaa usein epätasaiseen kiiltoon.
- Hankausaineita.
- Teräviä esineitä.
- Kuumia esineitä.
- Värjääviä esineitä.
- Vahvoja emäksisiä sekä happamia puhdistusaineita.
Linoleumi on aito luonnontuote, jonka raaka-aineena on pääosin pellavaöljy, puujauho ja / tai korkkirouhe sekä kalkkikivijauho. Väriaineena käytetään luonnollisia pigmenttejä. Nykyisin Artekin tuotannossa käytettävän linoleumin pinta on suojattu polyuretaaniakrylaattipinnoitteella. Pinnoite suojaa linoleumin huokoista pintaa likaantumiselta.
Hoito ja suojaus
Nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa vesi-pesuaineliuoksessa kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen pinta on kuivattava. Päivittäiseen puhdistukseen soveltuu hyvin mikrokuituliina. Pinttyneet pinnat puhdistetaan laimentamattomalla neutraalilla pesunesteellä. Huuhdellaan ja kuivataan täysin kuivaksi.
Tahranpoisto
Tahrat on poistettava mahdollisimman pian. Kaikille tahroille voi kokeilla ensin laimentamatonta neutraalia pesunestettä. Kuivaa pinta aina kokonaan kuivaksi.
Naarmujen käsittely
Hiero naarmukohtaan saksanpähkinää ja häivytä ylimääräinen pähkinäöljy pyyhkimällä pehmeällä liinalla.
Varottava
- Hankaavia siivousvälineitä ja -aineita, esim. taikasientä.
- Vahvasti emäksisiä, happamia tai alkoholipohjaisia puhdistusaineita.
- Voimakkaita liuottimia, kuten asetonia ja tinneriä.
- Kuumia esineitä tai kuumaa vettä.
- Runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta.
- Värjääviä nesteitä, erityisesti kahvia.
- Teräviä, naarmuttavia esineitä.
- Vaikeiden tahrojen syntymistä voidaan ehkäistä käyttämällä alustoja kukkaruukkujen ja maljakoiden alla.
- Suositeltavaa on käyttää alustoja myös juomalasien ym. astioiden alla.
Artekin kalusteissa käytetään monipuolisesti eri valmistajien kankaita. Kankaiden koostumus ja ominaisuudet vaihtelevat. Pitkän käyttöiän saavuttamiseksi on tärkeää valita tuotteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva materiaali ja noudattaa ensisijaisesti sen valmistajan käyttö- ja hoito-ohjeita.
Verhoilukankaiden hoito ja suojaus
Säännöllinen imurointi on tekstiilipintojen tärkein perushoito. Kun irtolika ja pöly poistetaan pinnalta säännöllisesti, lika ei pääse pinttymään ja heikentämään kankaan sidoksia. Imuroi hellävaraisesti tekstiilisuulakkeella ja kohtuullisella imuteholla. Vältä voimakasta ja monen suuntaista hankausta.
Suojaa tekstiilit suoralta auringonvalolta. Auringonvalo haalistaa kankaiden värejä ajan mittaan. Huonekalujen selkä- ja istuintyynyjen käyttöpuolta kannattaa vaihdella käytön tasaamiseksi. Pehmusteet ja verhoilut on suunniteltu käytettäväksi kuivissa ja lämpimissä tiloissa. Vältä altistamista kosteudelle. Joissakin verhoilukankaissa saattaa olla valmiina esim. lianhylkivyyskäsittely. Tähän tarkoitukseen myydään myös kotikäyttöön tarkoitettuja suoja-aineita, joita voi lisätä valmiin kalusteen päälle. Suojakäsittelyn tarpeellisuudesta kannattaa keskustella myyjän kanssa kalustetta hankittaessa. Esimerkiksi villakankaille tällainen käsittely on tarpeeton.
Tahrojen poisto
Noudata kangaskohtaisia ohjeita. Poista kuiva ja irtoava lika imuroimalla. Tekokuitukankaista aivan tuore lika lähtee yleensä helposti nihkeäpyyhinnällä. Luonnonkuitukankaiden tahran poistossa joudutaan usein lisäksi käyttämään puhdistus- tai tahranpoistoaineita. Niitä on hyvä ensin kokeilla huonekalun huomaamattomaan kohtaan. Villa- ja nukkakankaiden tahrojen poistamiseen voi kokeilla seuraavaa keinoa:
- Kostuta värjäämätön ja nukkaamaton liina (esim. vaalea froteepyyhe) haaleassa, värittömässä ja neutraalissa pesuaineliuoksessa (esim. astianpesuaineliuos).
- Purista liina mahdollisimman kuivaksi.
- Taputtele tahrakohtaa kevyesti pyyhkäisten välttäen kankaan voimakasta kastumista.
Pesu
Noudatettava aina kangaskohtaisia pesuohjeita. Mikäli hoito-ohje sallii vesipesun, voidaan tekstiilit pestä ohjeiden mukaan. Kankaan vedensieto kannattaa tarkistaa huonekalun huomaamattomaan kohtaan. Vetoketjuja käytetään usein verhoiluteknisistä syistä eivätkä ne ole tae kankaan vesipestävyydestä.
Käytä vesipestäville tekstiileille soveltuvia pesuaineita. Aremmille tekstiileille löytyy vaahto- tai jauhepesuaineita, joilla puhdistus on hellävaraisempaa. Vesipesun jälkeen päälliset tulee kuositella muotoon ja kuivata ilmavasti. Päälliset olisi hyvä asettaa huonekalun päälle vielä hieman kosteana ja antaa niiden kuivua loppuun lopullisessa muodossaan. Kiinteisiin verhoiluosiin voi kokeilla nihkeäpyyhintää tai vaahtopesua. Myös pesulat puhdistavat tekstiilihuonekaluja. Artekin kalusteissa käytetään monipuolisesti eri valmistajien kankaita. Kankaiden koostumus ja ominaisuudet vaihtelevat. Pitkän käyttöiän saavuttamiseksi on tärkeää valita tuotteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva materiaali ja noudattaa ensisijaisesti sen valmistajan käyttö- ja hoito-ohjeita. Verhoilukankaat
Useimmille verhoilukankaille suositellaan kemiallista pesua, vaikka kangas olisikin myös vesipestävä. Pesut kuluttavat kangasta, saattavat haalistaa värejä tai aiheuttaa kutistumista. Useimmat kankaat kutistuvat pesussa aina jonkin verran, keinokuitukankaat yleensä vähemmän kuin luonnonkuiduista valmistetut.
Varottava
- Valkaisevia puhdistusaineita värillisin kankaisiin.
- Vesipestävien kankaiden pesussa linkousta ja rumpukuivausta.
- Liiallista hankaamista. Esimerkiksi liiallinen hankaaminen imuroitaessa kuluttaa kangasta.
- Nukkautuvien kankaiden harjaamista.
- Teräviä esineitä.
- Runsasta veden käyttöä ja kosteutta.
- Tamppaamista, sillä kankaan sidokset saattavat vaurioitua.
- UV-valoa, kuten kukkalamppuja ja suoraa auringonpaistetta.
- Kylmiä ja kosteita olosuhteita homehtumisriskin vuoksi.
Lisätietoja kangasvalmistajilta ja maahantuojilta.
https://kvadrat.dk/care-and-ma...
https://lauritzon.fi/tuotteet/...
Huonekalujen verhoilussa käytetään erilaisia nahkalaatuja. Huonekalunahassa on useimmiten suojaava pintakäsittely, mutta se voi olla myös käsittelemätön tai pelkästään värjätty. Tavallisimmissa Artekin käyttämissä nahoissa (Sørensen Prestige ja Elegance) on peitevärikäsittely ja suojaava pintakäsittely, jonka johdosta nahka hylkii paremmin likaa, vettä ja rasvaa. Erilaisten nahkojen luonteeseen kuuluu luonnon aiheuttamien epäsäännöllisyyksien, kuten arpeutumien ja värisävyvaihtelujen näkyminen. Ne ovat luonnollinen osa laadukkaita luonnonpintaisia nahkoja ja korostavat materiaalin aitoutta. Vahvimmin vaihtelu näkyy aniliininahoissa (esim. Sørensen Elegance).
Hoito ja suojaus
Käytä vain verhoilunahalle tarkoitettuja puhdistus- ja hoitoaineita tai mietoa saippualiuosta. Erilaiset yleispuhdistusaineet voivat aiheuttaa vaikeasti korjattavia vaurioita ja vahat ym. voimakkaat pintakäsittelyaineet voivat tukkia nahan huokoset ja estää luonnollisen hengittävyyden. Säännöllinen imurointi. Pölyt pyyhitään nahkahuonekalusta nihkeällä siivouspyyhkeellä tai sienellä. Suojaa nahka suoralta auringonpaisteelta ja kuumuudelta. Älä sijoita nahkaverhoiltua tuotetta lämmönlähteiden välittömään läheisyyteen.
Tahrojen poisto
Painellaan mietoon saippuaveteen kostutetulla siivouspyyhkeellä tai sienellä, ei saa hangata. Lopuksi pyyhitään puhtaaseen veteen kostutetulla siivouspyyhkeellä ja kuivataan puhtaalla pyyhkeellä. Nahan valmistaja suosittelee puhdistamista saippuahiutaleista ja vedestä vatkatulla saippuavaahdolla. Suomessa saippuahiutaleita ei ole yleisesti saatavilla, mutta vastaavan vaahdon voi tehdä Marseille-saippuasta.
Varottava
- Liuottimia ja liuotepuhdistusaineita.
- Emäksisiä ja happamia puhdistusaineita.
- Hankausaineita.
- Kuivaa huoneilmaa, kuumaa ilmaa ja auringon paahdetta.
- Väriä päästäviä vaatteita vaalean nahan yhteydessä; vaatteet saattavat värjätä nahan.
- Hiuksista ja käsistä erittyvän rasvan pinttymistä.
- Nahan kastelemista ja kastuneen nahan hankaamista.
Artekin satulavyö on 100% pellavaa. Laatu ja värikartta ovat uudistuneet vuoden 2019 alussa. Aiemmin käytetyssä laadussa oli lianhylkivyyskäsittely. Uudessa laadussa ei ole kemiallisia käsittelyjä. Satulavyötuotteet voidaan verhoilla uudelleen ja useimmissa tapauksissa myös yksittäisen vyön vaihtaminen on mahdollista.
Hoito
Imuroidaan kevyesti käyttäen tekstiilisuulaketta. Nihkeäpyyhintä nukkaamattomalla ja värjäämättömällä liinalla. Vaahtopesu neutraaleilla pesuaineilla.
Varottava
- Altistusta voimakkaalle auringonpaisteelle.
- Voimakasta hankausta.
- Venymistä kosteana. Puhdistuksen jälkeen anna vyön kuivua kunnolla ennen tuotteen ottamista käyttöön.
Käytämme useita eri metalleja erilaisin viimeistelyin. Suurin
osa niistä on pulverimaalattuja tai lakattuja.
Suojaus ja hoito
Puhdista lakattu tai pulverimaalattu tuote pyyhkimällä se säännöllisin väliajoin pehmeällä liinalla, joka on kostutettu vedellä laimennettuun neutraaliin pesuaineliuokseen. Käytä pesuainetta maltillisesti. Kuivaa pinta pyyhkimisen jälkeen poistaaksesi jäljellä olevan kosteuden, mutta vältä hankausta epätasaisen kiillon estämiseksi. Messinki-, nikkeli- tai kromipinnoitetut tuotteet voidaan puhdistaa pyyhkimällä säännöllisin väliajoin pehmeällä, kuivalla liinalla. Lakkaamaton messinki voidaan kiillottaa tai jättää käsittelemättä mattapintaisen patinan muodostamiseksi. Puhdistaessasi valaisinta varmistathan, että se on irrotettu virtalähteestä.
Tahranpoisto
Poista pinttyneet tahrat lakatuilta tai pulverimaalatuilta pinnoilta pehmeällä lasinpuhdistusaineeseen kostutetulla liinalla. Levitä lasinpuhdistusaine messinki-, nikkeli- tai kromattujen pintojen tahroille puhtaalla, pehmeällä liinalla. Pyyhi pinta kuivaksi pehmeällä kuitukankaalla. Lakkaamattomasta messingistä voidaan poistaa kevyet epäpuhtaudet ja sormenjäljet varovasti kuivalla mikrokuituliinalla. Pinttyneet, hapettumista aiheuttaneet tahrat voidaan häivyttää metallin kiillotusaineella, pehmeällä liinalla pienin pyörivin liikkein hangaten. Muista testata valitsemaasi puhdistusainetta huomaamattomalle alueelle ennen kuin aloitat puhdistuksen tai kiillotuksen.
Vältä
- Puhdistusta hankaamalla. Epätasainen mekaaninen hankaus aiheuttaa usein epätasaisen kiillon.
- Hankausaineita, mukaan lukien “taikasieni”.
- Vahvasti emäksisiä ja happamia puhdistusaineita.
- Voimakkaita liuottimia, kuten asetonia ja tinneriä.
- Kuumia esineitä ja kuumaa vettä.
- Runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta.
- Voimakkaita lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluita.
- Altistuminen suoralle auringonvalolle lakatuille tai pulverimaalatuille pinnoille.
Kaikki Artek-huonekalut ovat suunniteltu sisäkäyttöön, ja niitä tulee säilyttää kuivissa ja lämpimissä tiloissa. Mikäli tuote soveltuu ulkokäyttöön, siitä mainitaan erikseen tuotetiedoissa. Suosittelemme välttämään tuotteiden sijoittelua lämmönlähteiden välittömään läheisyyteen. Lisäksi suurten ilmankosteuden vaihteluiden välttäminen on suotavaa.
Vaikka monet oppaan ohjeista ovatkin yleispäteviä, iäkkäämpien tuotteiden osalta suosittelemme kääntymään entisöijän puoleen tai lähettämään meille sähköpostia osoitteeseen info@artek.fi.