Lämpligt bohemisk och sofistikerad
Till talesperson för VitraHaus-inredningshelheten Eccentric valde vi Laura Saarinen. I hennes hem skapas en varm stämning i ett samspel mellan inredningsföremål och möbler med innebörd. VitraHaus x Artek Helsinki 8.6–4.9.2021.
Den fjärde inredningshelheten på utställningen VitraHaus x Artek Helsinki är Eccentric, där varje föremål uttrycker en känsla eller stämning. Avantgarde och excentriska möbler och föremål utgör tillsammans en stark och sofistikerad helhet. Vitras inredningsfilosofi bygger på ett kollage: ett hem består av avlagringar och föremål som är viktiga för invånarna. I Eccentric-helheten är den tanken starkt närvarande.
Talesperson för Eccentric-inredningshelheten är Laura Saarinen, som arbetar som kommunikations- och marknadsföringsdirektör inom hälsoteknologibranschen. Den varma stämningen i hennes hem byggs upp som ett pussel av möbler med innebörd och inredningsföremål. Så här svarade Laura på våra frågor.
Hur blev du bekant med Vitra? Hur har Vitra inspirerat dig?
Det var i början av 2000-talet som vi köpte vårt första egna hem och det renoverade vi från golv till tak. Då väcktes också ett djupare intresse för inredning. Jag blev så intresserad att jag gick en inredningskurs och jag gick från butik till butik med färgkartor och moodboards i kassen. I någon inredningstidning såg jag Vitras DSR-stolar och det var kärlek vid första ögonkastet. Vi hade de stolarna i närmare tjugo år, tills de i höstas flyttade till ett nytt hem.
Jag är så förtjust i Vitras förmåga att kombinera skapelser från de senaste decennierna med sådant som nutida designers gör. Vitra är också lite rock ̶ där finns det vassa som samtidigt är aktuellt och hållbart. Det finns hur mycket som helst i Vitras samling som skulle passa hos oss direkt. Jag drömmer om Jean Prouvés matbord EM Table och Isamu Noguchis soffbord Coffee Table och så Akaris golvlampa – och en massa annat till. När man sätter sig in i berättelserna bakom formgivarna och deras skapelser är det ofta så att det som verkar enkelt har betydligt fler dimensioner och är intressantare än man någonsin kunde tro. Detaljer är viktiga.
Vitra talar för det som är äkta. Äkta designmöbler behåller sitt värde och de åldras också vackert, för de har ett formspråk som passerar genom tider och trender. Den genuina produkten har också ett moraliskt värde; jag skulle aldrig köpa en kopia. Kvalitetsmöbler behöver man inte föra till soptippen, utan de lever kvar i decennier, i ens eget hem eller någon annans. Det är också hållbar utveckling.
Jag har haft turen att få besöka inspirerande Vitra Campus. Jag rekommenderar verkligen den upplevelsen för alla designvänner som rör sig i de trakterna. Det är absolut värt att ta den guidade rundturen, för den öppnar ögonen för arkitekturen, människorna och berättelserna bakom föremålen. Och Vitra Schaudepot är en himmel av stolar, det är bara kärlek!
Kan du berätta om din inredningsfilosofi?
För mig är ett hem som ett tusenbitarspussel som aldrig blir färdigt, men där bitarna i bästa fall passar ihop perfekt. Jag vill också att ett hem ger själsfrid. Det betyder inte att ens hem ska vara monotont och färglöst, utan att man trivs och mår bra där, att det är ett ställe där man kan ladda batterierna.
Jag beundrar minimalistiska och klara, enkla inredningar, men av någon anledning tenderar mitt hem att vara motsatsen till det. Det är väl bara så att minimalism inte är vår grej. Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått, heter det i ramsan på engelska, och det passar nästan in. Men för blått får man nog säga färggrant hos oss. Det mesta är ändå äldre och begagnat. Små detaljer ger glädje i livet. Färger gör det också. Färgskalan i vårt nya hem är visserligen lugnare än den var i vårt förra hem, men det kanske behövs nu när man ska balansera livet med arbete och familj.
Vi skaffar inte möbler som utställningsobjekt, utan väljer sådant som tål vardagen i en barnfamilj. Det är trevligt när man kan flytta möbler från ett rum till ett annat och återuppfinna vad de ska användas till. Till exempel Arteks bänk med springor har hos oss tjänstgjort som blomställ, som bänk i tamburen och som soffbord. Mellan varven var den utlånad till en vän, som använde den som tevebord, och så kom den tillbaka och tjänar nu som lekunderlag och sittplats vid vår sons arbetsbord. Vissa små kompromisser har vi ju gjort på grund av barnen, som färgen på soffans klädsel. Och vaxduken på köksbordet. Men det är sådant som gäller en viss tid, nu har vi igen en matta under matbordet och till och med en riktig bordduk. Och vi funderar på en ny soffa. Hemmet lever ju, precis som invånarna.
Visst följer jag med trender och inspirerad av dem kan jag köpa nya inredningsföremål, men sällan påverkas större köpbeslut av vad som är inne. Av mina föräldrar har jag lärt mig att man hellre köper kvalitet som håller än engångsgrejer. Jag är dålig med tillfälliga lösningar, så då får man bara vänta på det som är rätt, det som känns personligt och som man går igång på. Min mormor brukade byta gardiner och mattor enligt årstid. Det tycker jag egentligen är en bra idé, det förutsätter att resten är i skick. Ett hem är inte något man bygger upp för någon annan, utan ett bo för vår familj, uppbyggt med kärlek. Det förändras undan för undan och ibland lite mer på en gång, men enligt våra behov.
Vilka kopplingar ser du mellan ditt hem och inredningshelheten VitraHaus Eccentric?
Eccentric-helheten öppnar sig undan för undan, men det första den gör är att få mig på gott humör. Jag gillar kombinationen av metall och naturmaterial, mötet mellan kallt och varmt. Klara linjer och mjuka former. Mångfalden av material. Föremål som är lekfulla också. Och färgerna! Vilken härlig värld av rött och rosa som balanseras av andra färger. Lämpligt hemtrevlig, bohemisk och sofistikerad på samma gång. Jag vill gärna tänka mig att vårt hem har dimensioner och personlighet i samma stil.
Soffan av Hella Jongerius med sin vävda beklädnad är fullkomligt charmerande. Jag önskar att jag hade hennes öga för färger och förmågan att kombinera mönster och texturer. Samma blandning av stilar försöker jag lära mig, i vårt hem finns finns plats för fler lekfulla detaljer och det där speciella, je ne sais quoi.
Jag kunde ta in precis allt från Eccetric-helheten till oss, så fint passar de olika bitarna in i vårt hem. Det är svårt att säga vilka av möblerna och föremålen som har skapats för flera decennier sedan och vilka som är nya, det är kanske det som är hemligeten bakom att vara evigt ung.
// Laura
@laura_saari
VitraHaus x Artek Helsinki
8.6.–4.9.2021
Keskuskatu 1B
00100 Helsinki
må–lö 10–18
Artek Helsinki
Centralgatan 1 B
00100 Helsingfors, Finland
tel. +358 10 617 3480
artekhelsinki@artek.fi
må-lö 10:00 – 18:00