Artekin kalusteet vanhenevat arvokkaasti. Luonnonmateriaalit patinoituvat kauniisti, ja elämän jäljet tuovat kalusteisiin syvyyttä. Kerroksellinen kokonaisuus syntyy vanhaa ja uutta yhdistelemällä, kun eri ikäiset kalusteet saavat elää sulassa sovussa rinnakkain. Antti Tevajärvi on toinen Artekin vintage-kalusteiden myyntiin ja esittelyyn erikoistuneen Artek 2nd Cycle -myymäläkonseptin pyörittäjistä. Artek 2nd Cycle -myymälä löytyy osoitteesta Pieni Roobertinkatu 4–6, Helsinki ja verkosta täältä.
”Aino ja Alvar Aallon suunnittelufilosofian ytimessä oli käyttää materiaaleja, jotka vanhenevat kauniisti: messinkiä, paperia, lasia, rottinkia, nahkaa, pellavaa ja puuta. Vaikkapa Savoy-ravintolan katossa vuodesta 1937 roikkuneet Kultakello-valaisimet ovat osoitus siitä, miten kauniisti Aaltojen valitsemat materiaalit kestävät aikaa. Aallon kalusteissa on nerokasta myös se, että niiden osat ovat standardeja: puuttuvan jalan tilalle voi aina ostaa varaosan ja ruuvata sen paikoilleen.
Artek 2nd Cycle -myymälä perustettiin vuonna 2011, mutta jo vuonna 2006 aloimme ostaa elämää nähneitä Artekin tuoleja, joita käytettiin osana Milanon designmessujen esillepanoa. Minä ja Timo Penttilä olemme olleet 2nd Cyclen toiminnassa mukana alusta asti. Monet ihmettelivät, miksi haluamme ostaa tuoleja, jotka ovat moneen kertaan päällemaalattuja, kuluneita ja ehkä osittain modifioituja. Mutta meitä kiinnostivat nimenomaan esineet, joissa ajalliset kerrostumat näkyvät, ja kiinnostavat edelleen. On kiehtovaa, miten jokin esine on elänyt läpi jonkun ihmisen elämän ja pysynyt samalla tärkeänä ja ajattomana osana kodin sisustusta.
Artek 2nd Cyclen valikoimiin kuuluu sekä elämää nähneitä Artekin kalusteita että muita suomalaisia vintage-kalusteita ja pienesineitä: keramiikkaa, lasia, valaisimia ja jopa tekstiileitä. Panostamme kokoelmassamme vahvasti Aaltojen ja Artekin perintöön, Ilmari Tapiovaaran sekä Paavo Tynellin laajaan tuotantoon, mutta haluamme myös nostaa esille muita suomalaisia, ei niin tunnettuja suunnittelijoita. Hyvä esimerkki on Maija Heikinheimo, joka työskenteli pitkään Artekissa taiteellisena johtajana ja oli pioneeri monella tapaa kaluste muotoilussa. Toinen on Ben af Schultén, joka teki laaja -alaisen 40-vuotisen uran Artekin piirustuskonttorissa taiteellisena johtajana. Hän on luonut valtavan hienoja kalusteita, joista Safari-tuoli on onneksi saanut viime aikoina laajemmin näkyvyyttä.
Ylipäätään suomalaisen muotoilun 1970–2000-luku on suhteellisen huonosti tunnettua, vaikka suunnittelutyö on myös silloin ollut vahvaa. Suomalaisen muotoilun kultakauden lisäksi Artek 2nd Cyclea kiinnostaa myös tuoreempi suomalainen muotoilu, esimerkiksi Yrjö Kukkapuron tuotannosta löytyy hienoja malleja näihin päiviin asti. Jotkut haluavat kotiinsa kokonaan vanhan kalusteen, joillekin taas on tärkeää, että esimerkiksi verhoilu on uusittu. Meidän kauttamme saa sekä alkuperäiskuntoisia vintage-kalusteita että sellaisia, joihin voi valita esimerkiksi uuden verhoilukankaan itse.
Vanhojen ja uusien kalusteiden yhdistelmä on kodikas, se luo vaikutelman, että asiat ovat olleet jo pidemmän aikaa paikoillaan, että kodissa on viihdytty pitkään. Pidän siitä, että kokonaisuudessa on eri ikäisiä kalusteita, ajallisia kerrostumia, syvyyttä.”
- Antti Tevajärvi, Artek 2nd Cycle
Artek Helsinki
Keskuskatu 1 B
00100 Helsinki
puh. 010 617 3480
artekhelsinki@artek.fi
ma-la 10:00 – 18:00